Класифікація чаїв за способом обробки

Існує безліч способів обробки чаю, у тому числі в'ялення, сушіння, скручування, ферментація тощо. Залежно від них отримують велику кількість чаїв, назви яких найчастіше пов'язані з кольором.

🌱 Зелені чаї - багаті на вітаміни і корисні речовини, з високим вмістом кофеїну. Мають неяскравий настій від жовтуватого до зеленого кольору, з яскравим ароматом та насиченим смаком. Дуже популярні у світі різні види чорних чаїв (у Китаї чорний чай називають червоним). Це найбільш ферментований чай, який проходить максимальну кількість операцій, перш ніж надійти у продаж. Білі чаї поширені майже виключно в Китаї, вони виробляються з ніжних листочків, що напіврозпустилися.

🌱 Білий чай можна віднести до рідкісних і дорогих чаїв, до того ж він дуже чутливий до транспортування та зберігання продукт. Процес виробництва включає тільки зав'ялення та сушіння. В результаті заварювання різних сортів білих чаїв виходить напій з квітковим ароматом і напрочуд приємним смаком. За цілющістю білого чаю немає рівних серед інших чаїв.

🌱 Жовті чаї - близькі за своїми характеристиками до зелених. Виробляються лише у китайській провінції Фуцзянь.

🌱 Чаї оолонги (улуни) за ступенем ферментації знаходяться між зеленим і чорним чаєм. У нашій країні цей вид чаю називається також червоним. Вони мають неповторний смак, який і приніс їм популярність.

🌱 Пуер - пресований чай, виготовлений за спеціальною технологією із зеленого чаю. Зазвичай чаї пуер поставляються у вигляді різних пресованих форм - плиток, цегли, коржів і т.д.