Не всі знають, що чай, що остигнув, шкідливий, як і те, що остиглий чайний лист не можна заварювати повторно. У китайській традиції це одна з основних чайних заборон. Благо, є прекрасний острів Тайвань, де змучені нестерпною спекою жителі вигадали заварювати чаї холодною водою. Виглядає це приблизно так: чайний лист (приблизно 2 ч. л. чаю на 1 л води) засипають у глечик з холодною водою і залишають на ніч у холодильнику. За цей час відбувається повільна екстракція чаю і той розкривається зовсім інакше. Напій виходить легшим, фруктовим, тонким. Ризик отримати чайну гіркоту мінімальний. Багатьом він подобається навіть більше, ніж гарячий чай. Особливо холодний чай актуальний влітку зі скибочкою лимона та льодом.

Час заварювання чаю холодною водою:

  • зелені, жовті та білі чаї – від 6 до 8 годин
  • світлі та темні улуни – від 8 до 10 годин
  • червоний чай – від 8 до 12 годин
  • шу і шен пуери – від 10 до 12 годин
  • трав'яні збори – від 12 до 14 годин