Сьогодні я розповім про те, у чому відмінність Шен Пуера від Шу Пуера. Я постараюся зробити це без проблем та складних слів - так, щоб було зрозуміло кожному. Тож почнемо! У світі існують лише два види Пуерів. Шен та Шу. Всі. Інших Пуеров людство не знає. Обидва ці види виробляються одному й тому самому географічному місці – у провінції Юньнань, Півдні Китаю. Обидва ці Пуера найчастіше виробляються у формі круглих спресованих млинців вагою 357 або 400 грамів. І обидва цих Пуера, зазвичай, виробляються одними й тими самими чайними майстрами. То в чому ж різниця? Різниця - у кольорі, ароматі та смаку. Почнемо із кольору. Шен Пуер – це Пуер світлий. Тоді як Шу Пуер – Пуер темний. Ви легко визначите, який Пуер ви тримаєте в руках, якщо придивитеся до його кольору. У Шен Пуеров при детальному розгляді листя буде блідо-зеленого або «коричнево-зеленого» (якщо такий колір існує) кольору. У той час, як колір млинця Шу Пуера буде темно-коричневим і навіть майже чорним.

Те саме і з настоєм завареного чаю. Шен Пуер дає світлий, напівпрозорий настій. Шу Пуер – настій темний, густий, непрозорий. Аромат. Аромати Шен та Шу Пуеров відрізняються принципово. Як у сухому вигляді, так і в завареному. Шен Пуер має яскраво виражений «фруктовий», трохи солодкуватий, насичений аромат. Шу Пуер має аромат важкий, землистий, часто в ньому можна вловити нотки диму. Смак цих двох видів Пуера теж відрізняються досить сильно. Шен Пуер має своєрідний смак, в якому присутня кислинка і трохи солодкого післясмаку. Якщо Шен Пуер перетримати під час заварювання, то він почне відчутно гірчити. Смак Шу Пуера важчий, але м'якший. Він не кислить і не гірчить, у ньому зовсім немає солодощі. Але йому властива деяка «шоколадність». Я спеціально одночасно заварив Шен та Шу Пуери, щоб показати, наскільки відрізняється колір їхнього настою. Ви бачите різницю? Очевидно, що за такої відмінності в кольорі їх аромат і смак не перетинаються. Шен та Шу Пуери – це дуже різні чаї.

Звідки беруться всі ці відмінності, якщо чай виготовляється з одного й того ж чайного листа? Вся справа у технології виробництва. Вона різна. Історія Шен Пуера налічує понад 700 років. У той час як Шу Пуери почали виробляти лише років сорок тому. Десь наприкінці сімдесятих. При виробництві Шен Пуера зібраний лист підв'ялюють на відкритому повітрі, потім обробляють, роблячи з ним ряд маніпуляцій (про які я обов'язково розповім, але пізніше), а далі пресують у форму млинця. З Шу Пуером все трохи складніше. Зібраний чайний лист підсушують, потім звалюють у гігантські купи та заливають водою. У таких купах чайний лист самостійно розігрівається до досить пристойних температур і починає пріти. Цей процес дебати або «штучного старіння» робить листя чаю темним і змінює їх аромат і смак. Далі чайний лист Шу Пуера так само пресують у млинці, але вони виглядають вже по-іншому. Якщо ви ніколи не куштували ні той, ні інший Пуер, але дуже хочете і не знаєте, з якого почати, то я вам підкажу, як бути. Поставте собі питання, які чаї вам більше до вподоби? Червоні? Чи зелені? Якщо ви - любитель червоного чаю з їхніми чоловічими і терпкими ароматами, то вам, найімовірніше, припаде до душі Шу Пуер. Якщо ж ви віддаєте перевагу легкості та свіжості зелених чаїв, то спробуйте почати з Шен Пуера. Хоча, звичайно, якщо говорити відверто, то треба знати і те, і інше. Адже це різні аромати. Цілком різні смакові відчуття. Цілком різні емоції!